Ankkarock – jo kuollut festari

Ankkarock on jokavuotinen rock festari, mikä vetää puoleensa kävijöitä sekä läheltä, että kaukaa. Se pidetään Suomen pääkaupunkiseudulla Vantaalla, Korsossa. Elokuun alkuun sijoittuva festari on saanut alkunsa jo vuonna 1989 ja sen tarjonnasta nautitaan Ankkalammen puiston ympärillä, mistä tapahtuma onkin saanut nimensä. Alkuun konsertti oli täysin maksuton, mutta vuosien varrella se kasvoi niin suureksi, että vihdoin vuonna 1999 siitä lähdettiin perimään osallistumismaksu. Vuosien varrella on nähty runsaasti kuuluisia esiintyjiä, mikä onkin suuri muutos verrattuna ensimmäisen vuoden esiintyjiin, joihin kuului esimerkiksi Freud Marx Engels & Jung, Clifters ja Miljoonasade.

Tapahtuman järjestämisen taustalla on Vantaan Fesivaalit Oy. Vaikuttajina on vahvaa osaamista, sillä esimerkiksi promoottorina toimi Juhani Merimaa, kuka tunnettiin Tavastia klubin johtohahmona. Koska menestys on ollut Vantaan Festivaalit Oy:llä sen verran hyvää, siirtyivät nämä vuonna 2001 vastaamaan myös Ruosrock festarin järjestämisestä Valitettavasti Ankkarock festareiden pitäminen lopetettiin vuoteen 2010, jolloin siitä päästiin nauttimaan viimeistä kertaa.

Vuosien varrelle mahtui kuitenkin paljon legendaarisia hetkiä ja esimerkiksi vuonna 2006 päälavalla esiintyi Children of Bodom, mikä on suomalainen metalli yhtye. Muihin kuuluisiin esiintyjiin sisältyy esimerkiksi Hanoi Rocks, Ministry, Teräsbetoni, Lordi, Egotrippi, Tik Tak, Amorphis, The Rasmus ja supersuosittu Flogging Molly. Samana vuonna tehtiin myös ennätys kävijämäärissä, sillä maksullisena aikana noin 40 000 kävijää oli ollut vain haaveena. Tämä saavutettiin siitä huolimatta, että osa esiintyjistä joutui vaihtamaan aikataulua matkustusjärjestelyiden takia.

Viimeisimpinä vuosina esiintyjiin kuului esimerkiksi maailmallakin hyvin tunnettu suomalainen HIM. Vierailijoita saatiin kasaan joka vuosi yli 30 000 kappaletta, eli suosion puute ei ollut syynä tämän festarin lakkauttamiselle. Monet jäivätkin ikävöimään festarin tunnelmaa ja esimerkiksi piirrettyä ankka-hahmoa, mikä toimi tapahtuman maskottina. Maskotti vaihtui vuosittain, ja se muokattiin aina jonkin sen vuoden esiintyjän mukaan. Kuuluisimpia ankkoja ovat olleet esimerkiksi Don Huonot, Jouni Hynynen, Tarja Turunen, Ville Valo, Maija Vilkkumaa, Toni Wirtanen, PMMP ja Lauri Ylönen. Ankkarock on ehkä jo kuopattu festivaali, mutta sen legenda ja tunnelma elää edelleen, esimerkkinä muille festareille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *