Ilosaari rock

Ilosaari rock on Suomen toiseksi vanhin rock musiikkiin keskittynyt festivaali ja se järjestetään Joensuussa. Aina heinäkuun toisena viikonloppuna laulu alkaa raikaamaan Laulurinteellä, mikä onkin nimensä puolesta mitä mainioin sijainti festarille. Kävijöitä ilmaantuu paikalle ympäri Suomea ja osa jopa ulkomailta asti. Toisin kuin monet muut festarit, tämä tapahtuma perustuu vapaaehtoiselle tekemiselle. Sen toimintaan kuuluu vahvasti talkoohenkisyys, mikä näkyy kaikessa tekemisessä. Voittoa ei tuoteta ollenkaan, vaan kaikki saadut tulot on varattu seuraavan vuoden festariin, sekä tietenkin paikallisten aloittelevien yhtyeiden tukemiseen. Tämän takia Ilosaari rock pystyy tarjoamaan kävijöilleen edulliset lippuhinnat. Se ei kuitenkaan tarkoita, että esiintyjät olisivat B luokan artisteja, sillä laatua on luvassa kotimaisten ja ulkomaalaisten esiintyjien muodossa. Nimen festari sai aikaisemmasta sijainnistaan, kun se vielä pidettiin Ilosaaressa, mutta Laulurinteelle siirtymisen jälkeen vuonna 1991, nimi jäi elämään. Tapahtuman järjestämisestä vastaa Joensuun Popmuusikot Ry.

Sen lisäksi että musiikista nauttiminen on Ilosaari rockissa edullista, voi siihen uppoutua suoraan netin välityksellä. Suorat lähetykset aloitettiin jo vuoden 1996 festareilta ja tästä vastaa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja sen viestinnän ohjelma. Tämän lisäksi suoria lähetyksiä on tuottanut YleX aina vuoteen 2012 saakka ja näitä päästiin kuuntelemaan radiosta, sekä netistä käsin.

Ilosaari rock onkin ollut hyvin suosittu tapahtuma ja liput loppuunmyytiin joka vuosi 1998 – 2011. Muutos vuonna 2012 ei johtunut pudonneesta kävijämäärästä, vaan siitä, että tilaa laajennettiin ja mukaan voitiin ottaa yhä enemmän porukkaa. Aikaisemmin tapahtumassa on kävijärajana ollut 21 000 henkilöä päivää kohden, mutta vuonna 2013 kävijöitä oli jo yli 24 000.

Ilosaari rock on myös tunnettu hiukan erikoisesta asenteesta, sillä siellä tehtiin Guiness World Record ennätys. Tässä ennätyksessä alaston uintiin osallistui samaan aikaan 789 henkilöä, mikä riitti kirjan sivuille pääsemiseen. Lisäksi festari on saanut ympäristösertifikaatin vuonna 2008, ensimmäisenä festarina maassa. Lisäksi ympäristötyöstä on myös saatu muita palkintoja ja se omaa A Greeder Festival Award tunnuksen korkeimman tason! Festari myös tukee uhanalaisia eläimiä ja luontoa, kuten rupiliskoa, sekä Kuorinkajärven ylläpitoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *