Pori Jazz

Pori Jazz on suuri ja kansainvälinen jazz festivaali, jonka musiikista ja uniikista tunnelmasta päästään nauttimaan joka vuosi aina heinäkuussa. Festari pidetään Porin rannikolla, jolloin musiikin lisäksi ihailtavana on sinisenä loistava meri! Pori Jazz on yksi parhaiten tunnetuista festivaaleista jopa maailmalla ja se on ehdottomasti vanhin jazz festivaali, mitä koko Euroopan alueelta löytyy. Se järjestettiinkin ensimmäisen kerran vuonna 1966 ja tästä alkoi vuosittaiset esitykset, mitkä jatkuvat keskeyttämättöminä tähän päivään asti! Tämän ajan sisällä festari keräsi paljon mainetta ja on vieläkin Euroopan suurimpia jazz festareita. Finland Festivals – tapahtumiin kuuluva festari tarjoaa tietenkin jazzia, mutta sen lisäksi voidaan kuulla parhaimpia tähtiä bluesin, popin, rockin, swingin, hip hopin, reggaen ja soulin maailmasta!

Festivaalin takana on Pori Jazz 66 ry. Tämä yleishyödyllinen yritys ei tavoittele voittoa, vaan pyrkii käyttämään rahan seuraavaan festariin ja yleishyödyllisiin kohteisiin. Festarilla on kuitenkin myös taloudellista tukea yrityksiltä, kuten Pori Jazz Oy:ltä. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimi Jyrki kangas aina vuoteen 2009 asti ja tämän ollessa ohjissa, festari kasvoikin nykyiseen kokoonsa. Sen lisäksi että väkeä vetää puoleensa maailman kuumimmat tähdet, on festari onnistunut myös tarjoamaan puolet ohjelmistostaan yleisölle maksuttomasti! Eli pikavippiä tai lainaa netistä ei lipun ostamiseen tarvitse ottaa.

Pori Jazz festareilla on esiintynyt esimerkiksi Elton John, Chaka Khan, Bob Dylan, Sting ja useita muita tunnettuja laulajia. Nämä eivät tosiaan ole mitään pikku nimiä, vaan festari tarjoaa laadukasta musiikkia useista genreistä. Jotta hiukan perinteitä pidettäisiin yllä, on joka vuosi lavalla esiintynyt suomalainen jazzrumpali nimeltään Reiska Laine. Ulkomaalaisista esiintyjistä mukana on alusta alkaen ollut yhdysvaltalainen Ted Curson. Tämä jazztrumpetisti nähtiin 46 vuoden ajan esiintymässä Pori Jazz festarilla ja näihin kuului myös viimeinen esitys vuonna 2012. Myöhemmin samana vuonna mies menehtyi, jättäen jälkeensä paikan Pori jazz festareille, mitä kukaan muu artisti ei pysty täyttämään.

Historiaa, tunnelmaa ja korkealuokkaista musiikkia, tästä kaikesta on Pori Jazz festari tehty, eikä ihme että se on niin suosittu ja tunnettu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *