Provinssi – Suurimpia festareita

Provinssi niminen festivaali tunnettiin vuoteen 2014 asti nimellä Provinssirock, mutta vihdoin ja viimein nimi lyhennettiin festarin fanien käyttämään versioon. Tätä festaria pidetään yhtenä Suomen suurimmista ja se on keskittynyt erityisesti rock musiikin esittämiseen. Festari on nykyään kolme päivää kestävä ja ajankohta pysyy aina samana, sillä kesäkuun viimeinen viikko räjäyttää sähkökitarat ja muut sävelet kaikuville. Tämä festari löytyy Seinäjoelta ja perinteisesti se pidetään Törnävänsaarella. Festarin suurimpia sponsoroite ovat Ostosraha, Hae.fi ja Halpa laina.

Provinssi kerää joka vuosi järjettömästi kävijöitä, mutta vuonna 2008 tähän tehtiin ennätys. 30 vuotta täyttänyt festari myytiin täysin loppuun jo ennakkoon ja joka päivä vierailijoita oli vähintään 25 000 henkilön verran. Yhteensä 3 päivää kestänyt tapahtuma keräsi yli 80 000 kävijää, eli mistään pienestä tapahtumasta ei ole kyse. Koska tämä oli äärettömän historiallinen hetki festivaalin historian aikana, oli koko viikonlopun ohjelma nähtävillä suorana videostreamina internetissä. Tämän palvelun tarjosi Yleisradio ja sillä päästiin seuraamaan kahta Provinssin lavoista, eli Rumba Tent ja X – Stage lavoja.

Provinssin takana on SELMU ry, eli Seinäjoen elävän musiikin yhdistys. Tämä yhdistys on vahvasti mukana alueen musiikkiin liittyvissä tapahtumissa ja aktiviteeteissa ja järjestikin festarin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1979. Alkuun se ei kuitenkaan ollut samoissa mitoissa kuin nykyään, vaan paikalla oli vain muutamia nimiä ja tapahtuma pidettiin tiivistetysti yhden päivän aikana. Suosion kasvaessa myös festarin kestoa tuli nostaa ja jo vuonna 1982 siihen lisättiin toinen päivä. Viimein vuonna 1997 se muuttui uuteen muotoon ja tarjosi rokkaavaa tunnelmaa kolmen peräkkäisen päivän ajan. Samaa aikaa myös festari alue kehittyi ja lavoja rakennettiin esiintymistä varten enemmän. Valikoimaan kuuluukin Päälava, Rumba Tent, Saarilava, Zanzibar ja X – Stage lava.

Kun Provinssi alkoi saamaan nimeä festarina, mielsi kansa sen heti tavaksi korkata festarikesä käyntiin. Myöhemmin, festareiden yleistyessä, tämä titteli meni muille festareille, joissa rock raikasi jo ennen kesäkuun loppua, mutta Provinssiin liittyy silti tietyt tunnelmalliset mieltymykset. Nykyään festari tarjoaa neljän päivän ajan viihdettä ja kävijöitä yhteensä yli 70 000 kappaletta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *