Ruisrock raikaa!

Turun Ruissalossa järjestetään vuosittain Ruosrock festari, mikä on maan merkittävimpiä musiikkifestivaaleja. Tämä ei ole ihme, sillä tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 1970 alkaen ja näin se on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa olut rockfestari. Ensimmäisen 30 vuoden ajan tapahtuman järjestämisestä on vastannut eri organisaatiot, kuten Turun musiikkijuhlasäätiö, Turun Soitannollinen Seura ja Turun kaupungin musiikkilautakunta, mutta nykyään sen taustalla toimii Vantaan Festivaalit Oy. Ruisrock on myös Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty festari ja se jää toiseksi vain muutamalla kuukaudella hollantilaiselle Pinkpop festivaalille. Joka tapauksessa historiaa on paljon ja festarin matkan varrelle on mahtunut yhtä ja toista, esiintyjiä laidasta laitaan ja joitain kuuluisimmista muusikoista, kuten Bon Jovi, Metallika, sekä Iron Maiden.

Ensimmäinen festari

Ensimmäinen Ruisrock festari pidettiin vuonna 1970 Saaronniemen leirintäalueella. Sinne saapui yhteensä 38 000 katsojaa ja ulkomaalaisiin artisteihin kuului esimerkiksi Argent, sekä Colosseum. Seuraavana vuonna kävijämäärä räjähti käteen, kun porukkaa oli yhteensä 100 000 ihmisen edestä ja yleisön villitsi täysin Canned Heat. Ensimmäinen festari pääsi myös Englantilaisen New Musical Express lehden sivuille otsikolla ” Festariin odotettiin 5 000 kävijää – 30 000 saapui!. Tapahtumaan valittiin artistit sen mukaan, mitkä miellyttivät järjestäjien omaa musiikkimakua.

Vuosien 1970-1990 välinen aika

1970 – luvun aikana Ruosrock vaihteli 1 päiväisestä tapahtumasta 3 päiväiseksi ja takaisin. Vakiintuneeksi käytännöksi otettiin esiintyjien suhteen se, että kotimaista huippua esitetään aina, mukaan otetaan skandinaavista edustusta ja lisäksi itäeurooppalaista ja anglosaksista tähtiainesta. Vuonna 1983 festivaali muutettiin pysyvästi kaksipäiväiseksi ja 1989 se säätiöitiin ja samalla saatiin esimerkiksi anniskeluoikeudet.

Vuosien 1990-2010 välinen aika

1990 – luvulla festari koki talousvaikeuksia ja jatko oli vaakalaudalla, tästä kuitenkin päästiin ylitse, lähinnä vaihtamalla järjestäjät Vantaan Festivaalit Oy:ksi. Ulkomaalaisia huippuartisteja karsittiin rankasti ja nykyään festari on suositumpi kuin mikään muu Suomen festareista. Pelkästään vuonna 2012 kävijöitä oli jo 63 000 kappaletta. Vuonna 2009 tehtiin taas ennätys, jolloin paikalle saapui 92 000 kävijää ja tämä ennätys meni rikki vasta vuonna 2014, kun paikalla oli 93 000 kävijää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *